Brouwerij De Kip is in mei 2014 gestart als brouwerij huurder door Jos Huijgens uit Ossenisse.
Jos is in 1992 in zijn toenmalige woonplaats Bergen op Zoom gestart als hobbybrouwer. In 2004 bouwde hij een mooie hobbybrouwerij in de schuur bij zijn huidige woning in Ossenisse te Zeeuws-Vlaanderen. Hier brouwde hij regelmatig bier in ketels uit de gaarkeuken van een afgebroken verzorgingstehuis en werden ook de bieren ontworpen die Jos elders brouwde.
In 2015 kwam hij terecht bij ’t Hofbrouwerijke in Beerzel, waar hij, onder toeziend oog van de brouwmeester, zelf zijn eigen bier kon brouwen. En omdat deze brouwerij te kennen gaf te gaan uitbreiden, besloot Jos de installatie van ’t Hofbrouwerijke over te nemen en in Ossenisse te gaan plaatsen.
De installatie is intussen operationeel, en Jos brouwt nu per brouwdag 10 hl bier tegenover ¼ hl met de oude hobby-installatie. De lagercapaciteit is van 850 liter naar 5000 liter gegaan, dus het is nu toch wel een heuse brouwerij.
Hop is in, en ook wij experimenteren graag met nieuwe hopsoorten. Onze hop komt van de beste leveranciers uit de Benelux, die deze, goed gecontroleerd en geselecteerd, inkopen over de hele wereld. En met de juiste dosering geeft hop net dat beetje extra wat je graag proeft, zonder overheersend te zijn.
Gerst wordt over de hele wereld verbouwd, maar één van de belangrijkste voorwaarden voor een goede gerst is de grond. Op kleigrond gedijt de gerst perfect, en laten wij nu net in Zeeuws-Vlaanderen gevestigd zijn, waar de mooiste gerst op kleigrond wordt verbouwd. Natuurlijk dat er hier dan ook een mouterij is om deze gerst te verwerken, en daar komt onze mout dan ook vandaan.
De invloed van de soort gist op de smaak van bier is enorm. De kwaliteit van biergisten is de afgelopen jaren enorm toegenomen, en wij maken hier gebruik van: we werken met de beste korrelgisten van vooral Fermentis, maar zo nu en dan ook Lallemand en Mauribrew. Stuk voor stuk topproducten waarvan je de kwaliteit in onze bieren herkent.
Naast de basale ingrediënten zoals water, mout en gist, voegen we soms ook andere ingrediënten toe. Denk hierbij vooral aan kruiden, maar soms ook maisvlokken, rijstvlokken of bijzondere suikers zoals candij- of rietsuiker. Maar ook hierbij geldt: alleen de beste kwaliteit van de beste leveranciers!
Restaurant Rosaura, Churchillaan 770, Terneuzen
Café De Biecht, Hulst, Zeeuws Vlaanderen.
Het biermenu bij café De Biecht. Heb je ons bier al ontdekt?